ISO standardi | Interne provere | Projekti

Institut za istraživanja i projektovanja u privredi

Održan IX Naučno-stručni skup PneUMAtici - PUMA 2016

Skup je održan  od 29 - 30. septembra u nastavno–turističkom naselju Goč – Piramida na planini Goč.

Skup je organizovao Institut za istraživanja i projektovanja u privredi iz Beograda, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Beogradu – Šumarski fakultet, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i dodatnu podršku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Skup su otvorili predstavnici organizatora, gospodin Dragan Stevanović iz Privredne komore Srbije i dr Gradimir Danon, predsednik Programskog Odbora Konferencije. 

PUMA 2016 je okupio stručnjake koji se bave razvojem, proizvodnjom, prodajom, protektiranjem, eksploatacijom i održavanjem pneumatika, kao i istraživanjima u ovoj oblasti.

Tokom skupa promovisani su novi proizvodi, tehnologije, softveri i literatura iz oblasti pneumatika. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa trenutneim mogućnostima i dometima domaće i svetske industrije u oblasti proizvodnje, prodaje, održavanja i reciklaže pneumatika za putnička i teretna vozila.

Osnovna tema skupa  bila je: „PNEUMATICI ZA 21 VEK”

U prvom delu skupa je gosp. Stanković Petar, predstavnik PKS-a, u svome izlaganju, izneo veoma interesantne podatke vezane za godišnju proizvodnju pneumatika u Srbiji, uvoz izvoz pneumatika, jedinične cene uvezenih i izvezenih pneumatika i druge podatke vezano za ovu, kako je na konferenciju zaključeno, veoma uspešnu granu privrede. Na ovo izlaganje nadovezao se gospodin Vlastimir Bukvić, koji je, u svome radu, izneo veoma detaljnu analizu i aktivnosti i kojim znanjima i veštinama bi eventualno novi učesnik na tržištu trebalo da raspolaže kako bi se uspešno uključio na srpsko tržište. Gospodin Darko Stanojević sa Mašinskog fakulteta u Beogradu je u svome izlaganju predstavio novosti i promene "u svetu" pneumatika između dve konferencije. Posebnu pažnju su privukli futuristički pneumatici Eagle 360 firme Goodyear sfernog oblika kojima će biti opremljena vozila budućnosti. Dr Nikola Korunović je predstavio metode strukturne optimizacije i detaljno se zadržao na metodi višeciljne optimizacije, koj aomogućuje nalaženje optimalnog skupa vrednosti izabranih konstrukcionih parametara koji na najbolji način istovremeno zadovoljavaju nekoliko različitih kriterijuma, tj. funkcija cilja. U izlaganju su predstavljene i posebnosti i poteškoće vezane za optimizaciju kao specifične i složene strukture. 

Drugi deo pod nazivom "Pneumatici za 21 vek", krenuo je sa radom dr Gradimir Danona, koji je detaljno izložio i obrazložio zahteve koji razvoj autonomnih vozila postavlja pred proizvođače pneumatika, koji zahteva razvoj novih pouzdanih, robustnih i jeftinih davača za merenje sila u kontaktu pneumatika i kolovoza, kao i razvoj novih softvera za funkcionisanje kontrolnih sistema na vozilu, koji bi koristili dobijene rezultate merenja, što bi značajno povećalo njihovu efikasnost. Drugi rad bio je saopšten od strane dr Predraga Petrovića u kome je prikazana analiza i uticaj pojedinih parametara pneumatika na promenljivost dinamičkog poluprečnika točka i prenos momenta sa pneumatika na podlogu. 

U trećem delu pod nazivom "Iskustva iz eksploatacije pneumatika", posebno je bilo interesantno izlaganje gospodina Dragana Simovića, vezano za sve brže i jednostavnije metode za preventivni pregled stanja pneumatika bez njihove izgradnje sa vozila. Tu su uključeni sistemi za praćenje pritiska u pneumaticima - TPMS koji omogućavaju vozaču informacije o pritisku i temperaturi unutar pneumatika i upozorava ga o eventualnim anomalijama. U radu su prikazana i tri ručna uređaja koji omogućavaju merenje dubine đare protektora bez izgradnje točkova sa vozila ili prelaska vozila preko test linije. Na kraju sesije izložen je rad "UTICAJ RADIJALNIH PNEUMATIKA NA EKSPLOATACIONU POTROŠNJU GORIVA KOD MOTORNIH VOZILA" iz 1974. godine kao omaž pionirima nauke o pneumaticima u Srbiji profesorima Mihajlu Borisavljeviću i Miroslavu Terziću. Rad je izložio treći autor, dr Gradimir Danon, u to vreme saradnik pripravnik. 

Moderator okruglog stola "Reciklaža pneumatika i zaštita životne sredine" bio je gospodin Mitrović Siniša iz Privredne komore Srbije. Osim gospodina Mitrovića, u radnom predstavništvu, su bili gospodin Aleksandar Obrenov iz Tigar Tyres Pirota, gospodin Nenad Ratković iz Eco-recycling doo iz Novog Sada i gospodin Nebojša Đorđević iz EKO market doo iz Beograda. Teme razgovora su bile vezane za uslove za dobijanje dozvola za bavljenje reciklažom, kontrole rada organizacije koje se bave reciklažom, veličinom i načinom trošenja ekološke takse. Osnova za diskusiju bila su izlaganje g-đe Nade Radovanović iz Agencije za zaštitu životne sredine i gospodina Siniše Mitrovića. 

Najveći broj prisutnih na skupu bio je iz privrede (32%) i to iz fabrika za proizvodnju pneumatika, trgovine pneumaticima i opremom za održavanje pneumatika, akademske zajednice (24%), preduzeća koja se bave reciklažom (20%), PKS-a (12%), Agencija za zaštitu životne sredine (8%) i Vojske Srbije (4%). 

Generalni SPONZOR naučno-stručnog skupa PneuMAtici 2016, bila je kompanija MARINKOVIĆ HOFMANN

PUMA 2018

Važni datumi

Poziv za dostavljanje radova za X naučno-stručni skup PneUMAtici - PUMA 2018 je otvoren. 

Svi zainteresovani autori mogu prijaviti i dostaviti svoje radove na mejl: gradimirdanon@gmail.com i/ili office@iipp.rs

Detaljni datumski rokovi o slanju naslova i rezime rada kao i dostavljanju kompletnog rada biće blagovremeno postavljeni. 

Prijava rada
Prijava abstrakta Matrica za pisanje rada
Zvanični jezici

Srpski i engleski jezik - Serbian and English language

Kotizacija

Informacije o visini kotizacije biće naknadno postavljene u skladu sa aktuelnim cenama u periodu održavanja skupa. Sponzorski paketi
Kontakt

e: gradimirdanon@gmail.com
t: +381 6300751
m: +381 64 2055447

Rezervacija smeštaja i prevoza

Informacije o lokaciji održavanja skupa PUMA 2018 biće blagovremeno naknadno postavljene. 


Klijenti o nama

Naše reference